Switch to full style
Kysymyksiä, kommentteja ja remonttivinkkejä kaikkiin Zetoreihin ja Ursuksiin
Lähetä vastaus

Ongelmia Zetorin kytkimessä

24 Syys 2012, 09:02

Eilen Zetori yllätti oikein tosissaan. Olin viikonloppuna mökkeilemässä ja puuhastelin lauantaina Zetorilla pikkuhommia. Kytkin tuntui jo silloin jotenkin jäykältä, mutta toimi kuitenkin. Eilen ennen kotiin lähtöä ajattelin siirtää raktorin vähän sivummalle keskeltä pihaa. Poljin lattiaan ja starttia, ja sitten ykköstä sisään ja kytkin ylös - mitään ei tapahtunut. Kytkin jäi auki eikä kytkenyt voimaa vaihteistolle. Poljin tuntui ihan normaalita, mutta joku siellä ei nyt pelannut. Aukaisin sen luukun kytkinkotelon sivulta, mutta ei sieltä mitään erikoista näkynyt. Kaikki oli päällisin puolin kunnossa. Ei muuta kuin takaisin sisälle kahville ja miettimään mitä nyt pitäisi tehdä. Puolen tunnin päästä kokeilin uudestaan, ja kas kummaa, nyt kaikki toimi niinkuin pitääkin -ihmeparantuminen. Pohdiskelin mahdollista syytä ja tulin siihen tulokseen, että kytkin jumitti pooriakselilla ja sitten pikku hiljaa palauti itsekseen ja sulki kytkimen. En tiedä onko dignoosi oikea vai ei. Olisi mukava kuulla onko kenellekkään muulle käynyt samoin ja mitä asialle voisi tehdä, että ei käy samoin taas ensi kerralla? Ei huvittaisi oikein rueta katkaisemaankaan konetta.
Laitoin kyllä jonkin verran öljyä siinä laatikon kyljessä olevaan putkeen, jonka kautta ohjekirja neuvoo voitelemaan painelaakeria aina silloin tällöin, mutta voiteleeko se myös akselia? Kommentteja?

Re: Ongelmia Zetorin kytkimessä

25 Syys 2012, 12:02

Onko zetori ollut vähällä käytöllä? Jos on, niin voisi olettaa, että kytkinakselin ruoste ja levystä irtoava aines olisi kiilannut levyn boorituksen ja akselin nalkkiin hetkellisesti. Jotain jarrucleaneria voisi tietysti voisi yrittää suihkutella akselin pooritukselle ja sitten kytkinpolkimella rumppausta edestakaisin. Olisko muilla muita ideoita :?:

Re: Ongelmia Zetorin kytkimessä

26 Syys 2012, 09:50

Vähällä käytöllä on. Saattaa seisoa monta viikkoakin käyttöjen välillä. Saako sitä cleaneriä ruiskutettua sen luukun kauta mitenkään sinne akselille?

Re: Ongelmia Zetorin kytkimessä

26 Syys 2012, 10:23

Tuumailin tuossa, että voi olla tekemätön paikka sen cleanerin saaminen sinne ajokytkimelle asti. Sehän on sen voa-kytkinlevyn takana piilossa. Noita ulosoton kytkinlevyn poorituksia tiedän putsatun tuolla cleanerilla nimenomaan sivulunkun kautta ja pitkällä lisäpillillä. Keula ajettuna traktorista alamakeen, toinen poleksii poljinta ja toinen ruikki ainetta akselinjuureen.

Re: Ongelmia Zetorin kytkimessä

03 Loka 2012, 13:21

No boorin naklaamiselta kyllä kuulostaa.

Mikäs malli, siis pikkusarjaa (Ei Crysse), mutta mikä?

x2xx-sarjassa on vaihteistojarrun käyttö naitettu siihen kytkimen käyttöön omalla vipusysteemillään kytkimen työsylinterin jälkeen. Se voi joskus irrota niin, että haittaa kytkimen käyttöä. Ja ne nivelet siinä työsylinerin jälkeen saattavat kuivuuttaan ja vähän käytön myötä takertaa.

t. Kauko Ollila

Re: Ongelmia Zetorin kytkimessä

04 Loka 2012, 12:18

Zetori on mallia 5211 vm. -90. Viime viikonloppuna kävin läpi kytkinvivuston ja aukaisin myös työsylinterin, mutta mitään selvää vikakohtaa en löytänyt. Toisaalta kytkin toimi taas aivan normaalisti. Ei kai auta muu kuin tutkia asiaa uudelleen, jos ongelma uusiutuu. Olin muissa merkeissä Zetka-Sakun kanssa puheissa ja kysäisin tästäkin ongelmasta. Saku meinotteli, että saattaapi olla vikaa kytkimen hydrauliletkuissa. On kuulemma letkuja särkynyt sisältä päin niin, että estää nestevirtauksen. Letku voi näytää päällepäin aivan kunnolliselta eikä vuoda, mutta sisätä on rikki.

Re: Ongelmia Zetorin kytkimessä

04 Loka 2012, 15:03

Se on pätevä neuvo ollut moneen kimurantin tuntuiseen polttoainevaivaan, miksei myös kytkimen tasoisen hyde-paineongelman syyksi. Hyvä että pelaa.

Kauko Ollila
Lähetä vastaus