Zetor 7245 öljynpaineet katosi kesken äestyksen

Kysymyksiä, kommentteja ja remonttivinkkejä kaikkiin Zetoreihin ja Ursuksiin

Zetor 7245 öljynpaineet katosi kesken äestyksen

ViestiKirjoittaja hujari » 14 Kesä 2015, 20:37

Vm. 1985 Zetor 7245:n öljynpaineen merkkivalo syttyi kesken äestyksen. Ajoin heti parkkiin ja tutkin öljynpaineenanturin toiminnan ja se näytti olevan kunnossa.
Mikä mahtaa olla syynä , vinkkejä korjaukseen ja tutkimiseen ? Moottori kävi varsin kuumana siinä äestyksen aikana lämpömittarin mukaan, siinä 90 astetta.
Välillä kyllä tippui sinne 70 asteen paikeille, mutta sitten taas nousi. Olisko termostaatti sekoillut.
Missäpäin moottoria sijaitsee tämä painevoitelua hoitava hammasrataspumppu, joka teknisissä tiedoissa mainitaan ?
Pistin merkille Zetorin sähköistä tutkiessani öljynpaineanturia, että latausjännite oli 15,4 V parhaillaan, onko tämä liikaa ?
hujari
 
Viestit: 4
Liittynyt: 14 Kesä 2015, 20:27

Re: Zetor 7245 öljynpaineet katosi kesken äestyksen

ViestiKirjoittaja Garde » 14 Kesä 2015, 21:31

Öljypohja alas ja pumppu löytyy. Todennäköisesti etuosasta, kone on samaa sukua kuin oma 6945. Moottorilohkotkin kuulemma olisivat vaihtokelpoiset keskenään. Kattele nuita tietopankin räjäytyskuvia, niistä selviää varmuudella öljypumpun sijainti. Miten muuten tutkit anturin toiminnan ja oliko tässä mallissa jo luovuttu kunnollisesta öljynpainememittarista?

Lämmönvaihtelut ovat aika normaaleja kun termostaatti avautuu kunnolla. Tuo latausjännite sen sijaan kuulostaa aika hurjalta, yleensä lyijyakkuja ei suositella paljoa yli 14 V ladattavaksi, alkaa keittää akkua kuivaksi.

Niin, vinkkiä. Varmista vielä se anturin ja merkkivalon toiminta ja jos ne on kunnossa niin sitten voisi vielä kokeilla kunnollisella öljynpainemittarilla löytyykö painetta. Usein vanhemmiten paineet alkaa tippua varsinkin kuumilla öljyillä. Mullakin lämmin kone tyhjäläynnillä näyttää alimmillaan 2 kilon painetta kun kylmiltään nostaa 3-4 kiloon. Taitaa vähän harva olla jo pumppu mutta eiköhän tuo synteettisillä öljyillä kestä. Ja sitten jos ei paineita tosiaan ole niin öljypohja alas ja pumppu vaihtoon.
Älä sano ettet osaa jos et ole paria kertaa kokeillut.
8011, 6945
Garde
 
Viestit: 179
Liittynyt: 22 Maalis 2015, 19:31

Re: Zetor 7245 öljynpaineet katosi kesken äestyksen

ViestiKirjoittaja hujari » 16 Kesä 2015, 06:13

Eilen purin öljypohjan irti ja sieltä ei löytynyt mitään näkyvää. Sitten tuli mieleen, että pumpulta menee putki mekaaniselle öljynpuhdistajalle( sentrefugille). Avasin sen ja kuin otin pyörijän pois, niin pisti heti merkille, että pyörijän alapäässä iso o-rengas ja runko eivät olleet kohdallaan täysin. Pyörijän yläpään iso mutteri oli antanut kierteessä periksi ja alumiininen kierre oli osittain särkynyt. Kun puhdistajalta menee putki sitten lohkon kylkeen lähelle öljynpaineanturia, niin menikö ne öljynpaineet siihen, kun tämä öljynpuhdistajan pyörijä vuoti öljyt alapäästään suoraan öljypohjaan päin. Päättelinkö asiat oikein ? Pitää hommata osia , että pääsee kasaamaan.
Onko muuten tähän 7245 Zetoriin tarjolla normaalia suodattimellista öljynpuhdistajaa ? Jotain runko-osia näkyi olevan nettikaupoissa tarjolla merkinnällä URI 1 . Onko kukaan vaihtanut tätä mekaanista puhdistajaa normaaliin vaihdettavalla suodattimella olevaan systeemiin ?
hujari
 
Viestit: 4
Liittynyt: 14 Kesä 2015, 20:27

Re: Zetor 7245 öljynpaineet katosi kesken äestyksen

ViestiKirjoittaja Garde » 16 Kesä 2015, 07:34

Päälepäin ei öljypumpun kunto näy, Ja vielä vaikka avaat pumpun niin silti saattaa kaikki näyttää olevan kunnossa; ei suurempia välyksiä tms. Vika voi olla vaikka joku pumpun lohkon välinen o-rengas joka päästää paineet "takapuolelle".

On saatavissa suodatinrunko tavalliselle peltikuoriselle filtterille, kysy esim. VV-Kone, 03-363 4008. Vieläkö muuten separaattori pyöri, kiinnititkö huomiota jäikö "surina" kun koneen sammutti. Kun laakerointi ja tasapainotus on kunnossa pyörijä hurisee jopa lähes minuutin koneen sammuttamisen jälkeen.

Oliko se iso mutteri alumiinia, muistaakseni pystyputki, johon pyörijä laakeroituu, on terästä...?
Älä sano ettet osaa jos et ole paria kertaa kokeillut.
8011, 6945
Garde
 
Viestit: 179
Liittynyt: 22 Maalis 2015, 19:31

Re: Zetor 7245 öljynpaineet katosi kesken äestyksen

ViestiKirjoittaja hujari » 17 Kesä 2015, 13:08

Se kierre oli pettänyt pyörijästä itsestään, joka on alumiinia. Ilmeisesti sen päällä oleva iso mutteri on terästä ja runko alumiinia. Alumiininen kierre oli mennyt silpuksi ja mutteri noussut ylöspäin ja alhaalta pyörijän ulkokuori noussut pohjasta irti ja ison O-renkaan ja kartiokuoren välistä öljy karannut takaisin moottorin öljypohjaan. Luulen, että pumpun paine ei ole riittänyt nostamaan öljy lohkoon vaan se on suihkunut suoraan pyörijän o-renkaan raosta öljypohjaan.
Ajatteli kasata öljypohjan ja uuden suodatinyksikön, kun saan osat ja katsoa nouseeko paineet.
hujari
 
Viestit: 4
Liittynyt: 14 Kesä 2015, 20:27

Re: Zetor 7245 öljynpaineet katosi kesken äestyksen

ViestiKirjoittaja Garde » 21 Kesä 2015, 17:39

Kuulostaa suunnitelmalta. Öljypumpun perässä lienee haaroitus (kanavien koot jossakin suhteessa, varmaan tehtaalla tutkittu ja testattu tarkkaan...) josta toinen kanava lähtee kampiakselin läpi työntämään öljyä laakereille+kansiin ja toinen (pienempi?) kanava putsariseparaattorille.

Tämmöiset traktoreiden matalaviritteiset koneet kestää yllättävän pitkään pieniä öljynpaineita kunhan jäähdytys pelaa. Ja mitä laadukkaammat öljyt sitä pitempään kalvo kestää liukupinnoilla.
Älä sano ettet osaa jos et ole paria kertaa kokeillut.
8011, 6945
Garde
 
Viestit: 179
Liittynyt: 22 Maalis 2015, 19:31

Re: Zetor 7245 öljynpaineet katosi kesken äestyksen

ViestiKirjoittaja hujari » 23 Kesä 2015, 19:58

Nyt sitten on Zetori korjattu. Öljypohjasta lähtee pumpulle putki ja pumpulta lähtee ainoastaan putki öljynpuhdistajalle, josta se sitten nousee lohkon kylkeen n. 15 cm öljynpaineanturista. Eli öljy käsittääkseni kulkee putsarin kautta kokonaisuudessaan. Vaihdoin alkuperäisen mekaanisen puhdistajan tilalle normaalin peltisen öljynsuodattimen. Hommasin runko-osan ja siihen tiivisteen, kaksoiskierreholkin ja öljynpuhdistaja patruunan. Asensin vehkeet paikoilleen ja nousuputkikin lohkon kylkeen passasi liitäntöihin hyvin. Mittasin sen jälkeen öljynpaineet paikallismittarilla ja koneen käydessä reilua 1000 kierrosta, paine oli 6 bar. Tämän uuden öljynpuhdistajan runko-osan hommasin Virosta bmkaubamajasta, koska hintaeroa Suomen tarjontaan oli postikulujenkin jälkeen 74 euroa.
En usko enää, että tämä suuri hintaero EU aikana johtuisi asetelmasta Viro/Suomi hintataso, vaan älyttömistä hinnoista Suomessa.
hujari
 
Viestit: 4
Liittynyt: 14 Kesä 2015, 20:27

Re: Zetor 7245 öljynpaineet katosi kesken äestyksen

ViestiKirjoittaja Nikke » 07 Heinä 2015, 02:38

Mulla on etukuormaajan sovitteet hankalasti separaattorin edessä, joten kiinnostaisi laittaa vaihdettava suodatinpatruuna.

Kävisiköhän tuo öljynsuodattimen muutossarja myös 7045-malliin? Mitä osia siihen siis tarvitaan, jotta saisi sopimaan peltikuorisen suodatinpatruunan? Voitko laittaa linkit tarvittaviin osiin?
Nikke
 
Viestit: 1
Liittynyt: 08 Elo 2013, 10:03


Paluu Zetor ja Ursus traktorit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron