Zetor turvakytkin

Kysymyksiä, kommentteja ja remonttivinkkejä kaikkiin Zetoreihin ja Ursuksiin

Zetor turvakytkin

ViestiKirjoittaja Zetor4911 » 23 Touko 2016, 19:31

Hei!

Ongelmana olisi, että varsinkin kylmällä ja sitten suoraa pellolta tultaessa ei Zetorin starttimoottori inahdakaan. Asiaa on sen verran tutkittu, että vika on startin turvakytkimessä. Startti ei pyöri, ellei kytkin ole aivan pohjassa. Kytkimen takana, eli siis takalokasuojan alta löytyy turvakytkin, joka ei jostain syystä ota kosketusta aina.

Olen yrittänyt puuhkiä ja pestä kytkintä, muttei sekään auta. Ennen tätä ongelmaa oli vain talvisin, loskakelien jälkeen, kun lämpötilat olivat yöllä vaihtuneet pakkaselle. Kone kuitenkin kävi normaalisti taas iltapäivällä.

Ongelma ei ole suuri, koneen saa käyntiin lyömällä ruuvimeisselillä startin navat yhteen.

Nyt sitten kävi niin, että äestyksen jälkeen sammutin koneen pellon pientareelle ja vartin päästä takaisin tultuani startti ei pyörittänyt. Sain koneen käyntiin lopulta suoraan startilta. Ongelma ei ole suuri kesällä, koska starttia ei tarvitse pyörittää kauaa. Talvisin kuitenkin starttia joutuu käyttämään kauemmin, koska laitteessa ei ole hehkujakaan.

Tuo turvakytkin ei myöskään tuo turvallisuutta, eikö ole turvallisempaa startata kone hytistä kuin moottorin vierestä. Sitten vielä kun jää vaihde silmään niin alkaa mennä jo aika vaaralliseksi.

Kone ei myöskään tänään pyörittänyt, vaikka pesin kytkimen ja kone oli hallissa yön.

Mietin uskaltaisiko tuota "turvakytkintä" mitenkään ohittaa ja miten tämä kävisi. Mieluiten starttaisin koneen aina hytistä, kuin startilta suoraa. Voisiko tuohon startin kahden navan väliin tehdä kiinteätä johtoa ja laittaa väliin kytkimen ja startata tarpeen vaatiessa tuota kytkintä käyttäen. Tuo kytkin löytyisi siis hytistä. Ei olisi kipinöintiä tai pelkoa että kone tulee päälle.

Kyseessä on pelkästään nurkka-ajossa ollut vuoden 1980 Zetor 4911.

Ennen viime talvea tuo turvakytkin ei ole lainkaan reistaillut ja kone on lähtenyt hyvin startista käyntiin. Viat ovat summittaisia, joskus lähtee ja joskus ei. Vika ei ole moottorissa vaan startista, koska startti ei pyöritä lainkaan. Heti kun startti pyörii niin kone yleensä hörähtää heti omilleen.
--
Zetor 4911 vm 1980
Avatar
Zetor4911
 
Viestit: 11
Liittynyt: 23 Touko 2016, 19:16
Paikkakunta: Satakunta, Lounais-Suomi

Paluu Zetor ja Ursus traktorit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa