Zetor 6211

Tänne voit kirjoittaa rekisteröitymättä.

Zetor 6211

ViestiKirjoittaja Penu » 23 Joulu 2015, 18:50

Tervehdys Zetor tuntijat!
Olen hankkimassa itselleni ensimmäistä Zetor konetta ja olen menossa katsomaan Zetor 6211:sta vm. 1988. Olisin kiinnostunut kuulemaan käyttäjien kommentteja tästä mallista, mihin juttuihin kannattaa kiinnittää huomiota konetta tutkiessa. Onko tässä mallissa jotain yleisiä tyyppivikoja?
Penu
 

Re: Zetor 6211

ViestiKirjoittaja Garde » 27 Joulu 2015, 11:22

Aika perusasiat kannattaa syynätä. Polttoainelinjan ilmavuodot varmaan tyypillisin ongelma.

Käyntiinlähtö. Mieluiten "yllätysvierailu" että varmasti pääset näkemään miten kampe lähtee kylmiltään tulille. Polttoainejärjestelmässä tyypillisesti ilmavuotoja jotka edellyttää hieman pumppailua...

Moottorin nesteet ja öljyt, märkäputkikoneina näissä usein sylinteriputkien alareunan o-renkaat alkaa vuotaa pakkasnestettä öljytilaan. Samea ja ruskea pakkasneste kielii vuotojen paikkausyrityksistä ja maitomainen moottoriöljy nestevuodosta. Moottorin huohotus/savutus? Kuulostaako käyntiääni tasaiselta ja asialliselta?

Vaihteisto/voimansiirto ja kytkimet. Kokeile kaikki vaihteet läpi vaihtelevalla kaasulla, pysyykö vaihteet päällä? Tasauspyörästön lukko, voiman ulosotto eri asennoissa; 540, ajovoimanotto. Kuuntele asiaankuulumattomia ääniä... Irrottaako myös voa:n kytkin? Luistaako ajokytkin? (kokeile isolla vaihteella paikaltaan, pitää lähteä tai sammua...) Voimansiirron ym. öljyt olisi hyvä tarkistaa, vaihteisto, portaalit, ohjausvaihde, ruiskutuspumppu, ohjaustehostin...

Hydrauliikka. Jos mahdollista ota pikaliittimeen kytkettävä painemittari ja testaa öljypumppu, pitäisi olla n. 160 bar. Kokeile nostolaite kuormalla, "pilkkiikö"? (Nostolaitesylinterin tiiviste vuotaa...?)

Ohjauksen välykset, tunkilla keula ilmaan niin väljät löytyy helposti muualtakin etuakselista. Niveliä on paljon ja jos rasvaus on unohtunut pariksi kymmeneksi vuodeksi, klappia tulee. Puoltaako ohjaus ajossa? Etuakselin keinunivelen rasvaus unohtuu helposti ja on vaikea huomata nostamatta keulaa.

Jarrut. Pitääkö tasaisesti? Poljintuntuma?

Vuodot yleensä. Harva 30-vuotias traktori tyystin pitäytyy "reviirin merkkauksesta", joten pienet läikät alla eivät ole katastrofi, isompien vuotojen syy kannattaa selvittää. Polttoaine ja pakkasnestevuodot on pääsääntöisesti melko helppoja korjattavia, öljyvuodot vaihtelevan työläitä riippuen sijainnista...

Kysele. Huolloista, käytöstä, syistä koneesta luopumiseen yms.
Älä sano ettet osaa jos et ole paria kertaa kokeillut.
8011, 6945
Garde
 
Viestit: 179
Liittynyt: 22 Maalis 2015, 19:31

Re: Zetor 6211

ViestiKirjoittaja Penu » 06 Tammi 2016, 18:21

Kiitos kattavasta vastauksesta.

Viikonloppuna tuli käytyä konetta katsomassa. Moottorin tiimoilta ei löytynyt mitään huolenaiheita. Ajokytkin ei irrottanut kunnolla muuta kuin useamman kerran pumppailemalla ja pian lakkasi kokonaan irrottamasta. Ilmauksella saatiin toimimaan hetkeksi, mutta pian vika palasi uudelleen. Onko kokemusta, korjaantuuko yleensä polkimen sylinterin vai kytkimen työsylinterin/tiivisteiden vaihdolla, vai tuleeko ilma järjestelmään hapertuneiden kumiletkujen kautta?
VOA-kytkin ei myöskään tuntunut kunnolla irrottavan ja VOA-akseli näytti pyörivän hiljaa myös asennossa, jossa pitäisi toimia ainoastaan nostolaitteen pumppu. Vaatiiko korjaus pääsyä käsiksi itse kytkimeen, vai löytyykö vaivaan helpompaa apua?
Penu
 

Re: Zetor 6211

ViestiKirjoittaja karpo100 » 06 Tammi 2016, 21:24

voa-akselia pyörittää jäykkä vaiteistoöljy varsinkin talvella jos siitä ottaa kiinni niin eipä pyöri
Zetor 7745S vm 1993
karpo100
 
Viestit: 19
Liittynyt: 08 Huhti 2012, 06:52

Re: Zetor 6211

ViestiKirjoittaja Garde » 24 Marras 2016, 22:48

Jos sylintereihin kohtuuhelpolla (katkaisematta konetta) pääsee käsiksi niin fiksuinta lienee vaihtaa koko setti letkuineen ja sylintereineen. Ilmeisesti aika yleisiä nuo nestekytkimen vuodot 12-sarjassa.

VOA-kytkin irrottaa silloin riittävästi jos voimanoton saa päälle koneen käydessä. Pientä rutinaa tulee varmasti mutta niinhän sitä aina tulee synkronoimattomia rattaita kytkettäessä.


Anonymous on tönäissyt viestiketjua viimeksi klo 24 Marras 2016, 22:48
Älä sano ettet osaa jos et ole paria kertaa kokeillut.
8011, 6945
Garde
 
Viestit: 179
Liittynyt: 22 Maalis 2015, 19:31


Paluu Vieraspalsta

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa